Retki talviselle Nukarinkoskelle



 

Oli hätkähdyttävän kirkas kevättalvinen päivä kun kurvasin Nukarinkoskelle haukkomaan happea. Itseasiassa en aluksi ollut varma siitä olenko aiemmin jo käynyt alueella, sillä Nurmijärvellä on pari muuta koskea joissa olen vieraillut eli Myllykoski ja Kuhakoski. Tämä osoittautui kuitenkin aivan uudeksi löydöksi ja yhdeksi kauneimmista luontokohteista Uudellamaalla. 

Alue sijaitsee suhteellisen lähellä pääkaupunkiseutua, esimerkiksi Tikkurilasta Nukarin koskelle pääsee huristelemaan noin puolessa tunnissa. Ajoreitti löytyi kätevästi Mapsistä näpyttelemällä Nukarinkoski.

Kiersin lenkin innostuneena kuin vauhko eläin, kiinnittämättä huomiota mahdollisiin virallisiin reitteihin tai suositeltaviin kulkusuuntiin. Jännitystä toi jäinen keli yhdistettynä jyrkkiin rappusiin ja polun vieressä valtoimenaan kuohuvaan koskeen. Varsinaista ekstreme urheilua.




 Nukarinkosken reittikartta paljastaa, että virallisia reittejä on yksi ympyrälenkki, joka johtaa takaisin parkkipaikalle ja yksi yhden suuntainen parkkipaikalta laavulle ja siitä eteenpäin tielle. Yhteensä pituutta retkelle tulee noin 2,8 km jos ympyräreitin lisäksi käväisee laavulla fiilistelemässä. Mitään opasteita reitillä ei näkynyt eli ehkä kannattaa ladata mukaan kartta täältä .

Kosken jäämuodostelmat toivat rouheaa viehätystä maisemiin. Yllättävää on se, että tämä Nukarin läpi virtaava vesistö on itseasiassa vanha tuttu Vantaanjoki, vaikka aika kaukana ollaan Vantaasta.

Paikan kasvierikoisuus on kangaskorte, joka oli nähtävissä näin talvellakin.



Kangaskorte on luokiteltu monivuotiseksi sanikkaiseksi ja se kasvaa 40-70 cm pituuteen. Esiintyy koko maassa.




Tekemistä Nukarinkoskella


🔵Notskeilu

🔵Kalastus

🔵Melominen Vantaanjokea pitkin https://avisuora.com/2016/04/07/vantaanjoki-paasta-paahan-2016/

🔵Pyöräily Hyvinkäältä Nukarinkoskelle

Latuyhdistykset ovat ainakin aikaisempina vuosina järjestäneet retkiä Hyvinkäältä Nukarinkoskelle. https://hyvinkaanlatu.sportti.info/kuvat-ja-retkiraportit/kuvat-2016/pyoraretki-nukarinkoskelle/

https://www.suomenlatu.fi/tapahtumakalenteri/pyoraretki-nukarinkoskelle-2.html

 

Historiaa


 Koskien varsilla on perinteisesti ollut teollisuustoimintaa eikä Nukarinkoski ole tässä poikkeus. Alueella on sijainnut Raalan kartanon mylly, lumpputehdas ja sahalaitos. Mylly alueelle rakennettiin 1500 luvulla ja lumpputehdas toimi 1900 luvulla. Koskea käytettiin myös tukinuitossa aikavälillä 1920-1950.  Kosken rannalle perustettiin Nurmijärven ensimmäinen kansakoulu jossa voisi vierailla (ellei tällä nimenomaisella hetkellä vallitsisi Koronapandemia), sillä siellä toimii nykyisin koulumuseo. Alueella on luultavasti ollut ihmisiä jo kivikaudella, sillä sieltä on löytynyt kivikautisia esineitä. Lisää teollisuusalueiden luontopolkuja löydät tästä postauksestani.




Muut kosket Nurmijärvellä


Myllykoski

Alueella on nimensä mukaisesti ollut myllyjä. Myllykoskella toimi myös sähkönjalostuslaitos 1920-1970. Vesi putoaa koskessa yhteensä 11 metriä.

Kuhakoski

Kuhakosken varrella on vesiputous, jossa vesi putoaa portaittain yhteensä 16 metriä. Kuhakoskessa on toiminut neljä myllyä.





Turvallisuudesta talvisella koskiretkellä


Kosken tai vuolaan virran reunoilla kannattaa olla tarkkana, ettei mene liian lähelle reunaa. Jäisen reunan alla ei nimittäin välttämättä ole maata vaan jalka saattaa humpsahtaa virtaan. Reunoilla kulkiessa voi myös liukastua ja liitää suoraan veteen eli turvallisinta on pysytellä kaukana reunoista. Rappuset ja muut puiset rakennelmat tai kalliot saattavat myös olla todella liukkaita. Joissain paikoissa ne kannattaa kiertää hangen kautta. 

Pitävät kengät tai kenkiin asetettavat jääpiikit ovat fiksut tapa välttää liukastumista ulkona liikkuessa tähän aikaan vuodesta. Lisätukea saa myös kävelysauvoista.



Muita luontokohteita Nurmijärvellä


🌲Kiljavanummen ulkoilureitit

Noin 35 kilometriä ulkoilureittejä ja talvisin hiihtolatuja.

🌲Parkkimäen ulkoilureitit ja hiihtoladut

🌲Seitsemän veljeksen vaellusreitti

Noin 33 kilometrin pituinen osuus Nurmijärven alueella. Reitin kokonaispituus Helsingistä Hyvinkäälle on noin 90 kilometriä.

🌲Pyöräilyreittejä löydät täältä.


Linkkejä aiheesta


Nukarinkoski

https://www.nurmijarvi.fi/kuntalaisen-palvelut/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu/liikuntapaikat-ja-tilat/ulkoilualueet-ja-reitit/nukarinkoski/

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1443052

https://retkipaikka.fi/tuntuu-kuin-sademetsa-imaisisi-sisaansa-toiseen-maailmaan-kuohuva-nukarinkoski-on-mykistavan-upea-naky/


Myllykoski

http://xn--nurmijrviseura-bib.fi/aikamatka-nurmijarven-historiaan/kosket-jauhavat-edistysta/


Kuhakoski

https://www.suomenvesiputoukset.fi/vesiputoukset/suomen-vesiputoukset-luettelossa/kuhakoski/


Seitsemänveljeksen vaellusreitti

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/paikalliset/2336823

https://www.hyvinkaa.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/virkistys-ja-ulkoilu1/opastetut-reitit/kytaja-usmi-ulkoilualue/seitseman-veljeksen-vaellusreitti/

 

 

 Toivottavasti pidit postauksestani ja tervetuloa blogiini uudestaan!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Suomessa viihtyvät vuokot

Vantaankosken luontopolku ja 7 muuta luontohelmeä teollisuusalueella