Voihan tomaatti


Voihan tomaatti



Tässä postauksessa otan selvää tomaatista viljelykasvina. Olisi ihanaa saada kasvatettua itse noita punaisia  mehukkaita palluroita. Varkaiden poisto tomaateista tuli tutuksi puutarhurikoulussa mutta en ole vielä kokeillut kasvattaa niitä.

Vielä selvennyksenä: varkaiden poistolla ei tarkoiteta ahnaiden tomaatinnälkäisten pitkäkyntisten häätämistä kasvihuoneesta, vaan tomaatin lehtihankaan eli rungon ja oksan väliin kasvaneen sivuverson poistoa. Sivuversot vievät tomaattikasvilta energiaa, jonka se voisi suunnata pulskien tompsujen tuottamiseen.

 

Tausta:Wikimedia commons



Tomaatin kylväminen

 

Maalis-huhtikuun aikana. Avomaalle istutettavat kylvetään myöhemmin kuin kasvihuoneeseen asustamaan menevät.

Tomaatin siemenet kannattaa kylvää valmiiksi kostutettuun kasvualustaan.

Siemenet kylvetään noin sentin syvyyteen ja peitellään mullalla.

Parhain lämpötila itämiselle on 22-25 astetta ja kylvös kannattaa sijoittaa lämpimään paikkaan kotona esimerkiksi kylpyhuoneeseen. Itämisen jälkeen pikku versot siirretään valoon ikkunan lähelle. Lisää kylvövinkkejä löytyy edellisestä postauksestani täältä: onnistu kevätkylvöissä.


Itsenäistyvät tomaatit

Ensimmäinen kouliminen, eli taimen siirtäminen omaan ruukkuun itsenäistymään, tehdään sirkkalehtien jälkeen ilmestyvien kasvulehtien ilmaantuessa. 

Samalla kannattaa tehdä ensimmäinen lannoittaminen eli ruokkia tainta esimerkiksi yrtti- ja taimilannoitteella, luonnon lannoitteella tai varsinaisella tomaattilannoitteella.

Ennen kuin pikku tomaatit lähtevät maailmalle, niitä täytyy karaista. Totuta taimia ulkoilmaan noin kahden tunnin ajan päivässä kahden viikon ajan ennen ulos istututtamista. Yölämpötilan tulisi pysyä vähintään kahdeksan asteisena siinä vaiheessa kun tomaatit istutetaan ulos. Jos kasvatat tomaatteja sisätiloissa, ei karaisu ole tarpeellista.


Kasvun tukena

Kasvusäkki on kätevä tapa tomaatin viljelyyn kasvihuoneessa, terassilla tai parvekkeella. Säkki on siis perinteisen multasäkin näköinen mutta sisältää kasvuturvetta. Karaistavan kokoisiksi kasvaneet taimet siirretään säkkiin tehtyihin koloihin kasvamaan. 

Kun säkin nostaa vielä kastelualtaaseen pysyy kasvihuoneen- tai parvekkeen lattia tai terassi siistinä ja kasvit pärjäävät altaan vesivaraston turvin viikon verran.

Kasvualustana toimii hyvin puutarhamulta tai kasvuturve.

Pitkiä tomaatin taimia kannattaa tukea tukikepeillä. Sido taimi väljästi tukikeppiin.

Muista poistaa varkaat eli lehtihangan ja rungon haarakohdasta punkevat versot.


Tomaatin varas Kuva:Flickr/Frednik


Latvominen tuuheuttaa ja tukevoittaa tainta ja kannattaa tehdä loppukesällä, kun taimi on saanut kasvaa riittävästi. 

Jos tomaattisi kasvavat kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella eivät pörrit välttämättä pääse tekemään työtänsä, joten pölytyksestä kannattaa huolehtia itse. Tämä tapahtuu tärisyttämällä taimia kevyesti, jolloin kukkien siitepölyt sekoittuvat keskenään.



Tomaattityyppejä

 

🍅Pensastomaatti

Kasvaa noin metrin mittaiseksi. Istutetaan avomaalle tai ruukkuun.

🍅Minipensastomaatti

On puolen metrin pituisena loistava valinta ruukkuun.

🍅Runkotomaatti

Venähtää jopa kaksi metriseksi ja sopii näin kasvihuoneeseen.

🍅Avomaantomaatti

Erityisesti avomaan haasteisiin soveltuvat lajikkeet. Ulkona pärjäävien tomaattien kasvupaikan tulisi olla silti lämmin ja suojaisa.

🍅Amppelitomaatti

Riippuva kasvutapainen tomaatti on edukseen amppelissa tai miksei ruukussa, joka on sijoitettu korkealle.


Kuva: Wikimedia commons


Muodon ja koon mukaan lajittelu


🍅Pihvitomaatti

🍅Tomaatti

🍅Luumutomaatti

🍅Miniluumutomaatti

🍅Kirsikkatomaatti

🍅Marjatomaatti


Lisäksi on olemassa ainakin sydämen muotoinen Häränsydän lajike ja pitkulainen Roma. Värivariaatioita tomaateista on valkoisesta Great whitesta sekä kypsänäkin vihreästä Green envystä syvän tummanpunaiseen lähes mustaan esimerkiksi Black beauty ja kirjaviin lajikkeisiin kuten Fire cracker.

 

Tomaatti kasvitieteellisesti

Tomaatin tieteellinen nimi on Solanum lycopersicum. Tomaatit kuuluvat koisokasveihin ja ovat kotoisin Etelä-Amerikasta Perusta ja Chilestä. Tomaatin hedelmä on kasvitieteellisesti katsottuna marja.


Tomaatin historiaa Suomessa

Tomaattien tuonti Suomeen alkoi 1870 luvulla ja viljely aloitettiin 1916 Närpiössä. Kauppa ei aluksi käynyt vilkkaana tomaattimarkkinoilla, sillä tomaattiin suhtauduttiin ennakkoluuloisesti. Koisokasvien heimossa kun sattuu olemaan myrkyllisiä lajeja ja kyseiseen heimoon kuuluvan tomaatin pelättiin myös olevan terveydelle haitallinen. Tomaattien käyttö yleistyi vasta toisen maailman sodan jälkeen.

 

 

 Toivottavasti postauksestani oli sinulle iloa ja tervetuloa blogiini uudestaan!



 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Retki talviselle Nukarinkoskelle

Suomessa viihtyvät vuokot

Vantaankosken luontopolku ja 7 muuta luontohelmeä teollisuusalueella